Kun je in de zomer al een koude winter voorspellen?

In vroegere tijden dacht men dat men de seizoenen kon voorspellen aan de hand van allerlei ‘tekens’. Als u nog een almanak bezit, kent u ongetwijfeld gezegdes zoals: ‘Vallen de eikels al voor St. Michiel, dan snijdt de winter door lijf en ziel.’. Vandaag de dag leest u het jaarlijks aan het eind van de zomer in de krant, of hoort u het op de radio: ‘Zwaarste winter in jaren voorspeld voor december!’.

Ook dit jaar waren de media er weer als de kippen bij om dergelijke voorspellingen te maken. De voorbije weken stond overal te lezen dat we vier maanden sneeuw zouden krijgen, of dat het de koudste winter in tijden wordt. Maar hoeveel waarheid zit er achter dergelijke voorspellingen?

Bitter weinig, zo blijkt. “Mensen proberen graag voorspellingen op lange termijn te maken, maar helaas hebben die meestal heel weinig met de werkelijkheid te maken”, vertelt Belgische weerman Frank Deboosere. “Er bestaan wel supercomputers die zo’n voorspellingen proberen te maken, maar ik vind dat geen goed idee. Er zijn veel te veel onbekende variabelen. En ook afgaand op oude data kun je helemaal niets voorspellen: er is geen statistisch verband tussen een hete zomer en een koude winter.”

“Officiële weerinstituten als het KNMI in Nederland, of het Britse Met Office, zijn net daarom ook gestopt met zulke seizoensvoorspellingen”, voegt Deboosere toe. Het zijn vooral kleine, commerciële bedrijfjes die jaarlijks nog met zulke verhalen komen aanzetten in de media in de hoop er munt uit te slaan, zo blijkt.

Het lijkt er dus op dat we moeten wachten tot de winter in het land is, voor we weten hoe die eruit gaat zien. Gelukkig is Andrews Sykes op elke situatie voorbereid, en kunt u 365 dagen per jaar verwarming en boilers bij ons huren, ook in noodgevallen. U hoeft zich dus geen zorgen te maken om de kou – nu nog niet, en ook niet in hartje winter.