Ventilatie voor werken in tank

In de petrochemische industrie zijn zogenaamde ‘floating roof tanks’ een veelgebruikte manier om efficiënt brandstof op te slaan. Dankzij het drijvende dak, dat mee op en neer gaat met het niveau van de olie in de tank, is er nauwelijks verdamping van brandstof en daardoor ook minder brandgevaar. De binnenkant van de tank moet natuurlijk gereinigd worden telkens er een nieuwe lading wordt ingepompt, en moet bovendien ook geregeld een speciale coating krijgen om roestvorming tegen te gaan.

Het was tijdens werkzaamheden om de coating van zo’n tank te vervangen dat een groot petrochemisch bedrijf de hulp inriep van Andrews Ventilatie. Bij het strippen van de oude laag en het opspuiten van de nieuwe laag kwamen immers schadelijke dampen vrij, die afgevoerd moesten worden om de veiligheid van de werknemers te garanderen. Uiteraard is ventilatie in zulk een besloten ruimte niet eenvoudig, dus kwam onze adviseur ter plaatse om advies uit te brengen.

Meerdere ventilatoren inzetten was geen optie, omdat de toegang tot de tank beperkt was tot twee mangaten, waarvan één voortdurend moest worden vrijgehouden als vluchtroute voor de arbeiders. Daarom werd gekozen voor de FV1800, onze ventilator met de hoogste capaciteit. Deze werd buiten de tank geplaatst, en met een luchtslang door een mangat verbonden met de tank.

De ventilator bleek een goede oplossing om het werkklimaat in de tank aangenaam en veilig te houden. De klant was erg tevreden over onze service en vooral over de hulp van onze werknemers, die steeds actief meedenken om voor elke situatie een passende oplossing te vinden.