Wouter Bos heropent het VU Medisch Centrum in Amsterdam na waterschade

Op 23 september heeft Wouter Bos het VUMC op een feestelijke wijze heropend, nadat het ziekenhuis eerder op dinsdag 8 september door een zware overstroming werd getroffen.

Na de breuk van een nabij gelegen waterleiding werd het ziekenhuis nog diezelfde dag in allerijl ontruimd en werden alle 339 patiënten overgebracht naar andere locaties, omdat alle technische installaties onbruikbaar werden verklaard.  Om het ziekenhuis weer zo snel mogelijk operationeel te krijgen is na het wegpompen van het water direct gestart met de schoonmaakwerkzaamheden en het drogen van het pand met luchtdrogers. Naast de liften en de stroomvoorziening dienden vooral de verwarmingsinstallaties per direct te worden vervangen door tijdelijke noodinstallaties. Andrews Sykes Klimaatverhuur werd als specialist ingeschakeld om zo snel mogelijk deze noodvoorzieningen in stelling te brengen, zodat het ziekenhuis weer kon beschikken over verwarming en warm water.

Andrews Sykes verhuurt nu in samenwerking met de huisinstallateur 6 CV-ketelhuizen, die samen goed zijn voor circa 5 MegaWatt aan vermogen, compleet met meer dan 1 kilometer aan tijdelijk leidingwerk. Daarbij zorgt Andrews Sykes ook voor de noodstroom en de energievoorziening van de ketelhuizen.

Het VU Medisch Centrum is mede dankzij het snelle optreden van alle betrokken bedrijven en het personeel weer volop in bedrijf en daarmee kon verdere gevolgschade worden voorkomen. De bestuursvoorzitter van het VUmc, Wouter Bos, spreekt desondanks alsnog over een schadebedrag van meer dan 50 miljoen euro.