Home > Blog

Verwarming en Ventilatie voor nieuw Appartementencomplex

Een gerenommeerd bouwbedrijf is bezig met de bouw van een groot appartementengebouw in Hoofddorp. Tijdens de afbouw is Andrews Sykes ingeschakeld om te assisteren met de droging en verwarming van de binnenruimtes van de appartementen.

Het was essentieel dat alle appartementen gelijktijdig werden gedroogd en verwarmd. Ook moest er een minimumtemperatuur worden behaald, zodat alle binnen werkzaamheden zonder stagnatie door konden gaan.

Er was behoefte aan een hoge capaciteit verwarming om de bovenbeschreven doelstellingen te realiseren. Om ervoor te zorgen dat elk appartement tegelijkertijd en van dezelfde hoeveelheid verwarming werd voorzien, is er gebruikt gemaakt van bestaande MV-kanalen (Mechanische Ventilatie) om warme en droge lucht evenwichtig alle appartementen in te blazen. De aansluiting van deze MV-kanalen is op het dak van het gebouw.

Om dit mogelijk te maken, hebben wij een hoge capaciteit ID 700W Diesel Heater op het dak geïnstalleerd. Een 2.000 liter tank welke op de begane grond wordt geplaatst wordt voorzien van een olieopvoerpomp die de brandstof naar de heater voert.

Met behulp van een extra grote kraan is de indirect gestookte heater op het dak geplaatst. Monteurs van Andrews Sykes Klimaatverhuur hebben alle apparatuur netjes aangesloten en naar alle tevredenheid werkend opgeleverd.

Het plaatsen van dergelijke installaties op daken van gebouwen vraagt een goede logistieke organisatie als mede kennis van onze mensen, iets waar wij als Andrews Sykes al meer dan 50 jaar ervaring mee hebben.

Benieuwd naar waar wij recentelijk nog meer projecten hebben voltooid? Bekijk ons volledige blog door hier te klikken. Ook vertellen wij u persoonlijk graag meer over wat wij verder kunnen realiseren, met betrekking tot klimaatbeheersing. Bel ons gratis op 0800 5200 200. Wij horen graag van u.

Geplaatst in tagged,,,

Andrews Sykes biedt ondersteuning aan de Corona teststraten van de GGD

Aan het begin van de zomer hebben wij onze hulp en expertise aangeboden aan de GGD, om waar wij ook kunnen te assisteren met klimaatbeheersing tijdens deze pandemie. Toen het duidelijk werd dat Covid-19 ook door Nederland zou razen en het concept van de teststraat bekend werd, realiseerden wij ons dat er ongetwijfeld behoefte aan ventilatie en/of verwarming zou zijn.

Toen de teststraten net opgericht werden, heeft Andrews Sykes in eerste instantie ervoor gezorgd dat de uitlaatgassen van auto’s werden afgevoerd, zodat medewerkers een veilige werkplek hebben. Bij in-bedrijf zijnde teststraten is dit beproeft middels metingen op locatie. Deze zijn door de ARBO dienst gemeten, vast gelegd en gewaarborgd middels meetrapporten. Inmiddels hebben wij de GGD al bij meerdere teststraat locaties geassisteerd.

En nu dat de temperaturen dalen wordt ook verwarming van uiterst belang in de teststraten. Onze mensen in de zorg werken daar lange dagen, en dan vooral buiten, in tenten. Dus is het vanzelfsprekend dat ze hun taken in een behaaglijke temperatuur moeten kunnen uitoefenen. Andrews Sykes draagt met klimaatbehersing zorg voor meerdere teststraten in Nederland. Het project in dit artikel is een teststraat in het Zuidoosten van ons land.

Gezien de inhoud, de omvang en het feit dat een teststraat meestal een tentconstructie, en dus een semi-buitenlucht gebouw is, welke geen isolatie hebben, hebben de medewerkers te maken met weersinvloeden van buitenaf. Om ervoor te zorgen dat zowel ruimte als ook mensen verwarmd worden, is er gekozen voor een combinatie van verschillende verwarmingsapparatuur.

Elke werkplek wordt voorzien van meerdere oplossingen met individuele elektrische kachels om een zo hoog mogelijk comfort te bereiken voor de zorgmedewerkers. Tevens verzorgen wij met beschuttingsschermen bescherming tegen wind en tocht, zodat de warmte minder snel verdwijnt. Met elektrische vloerplaatverwarming blijven voeten en het (onder)lichaam warm volgens vloerverwarmingsprincipe.

Alle ingezette verwarming is elektrisch en dus ook nog eens CO2-neutraal.

Bij Andrews Sykes hebben we al meer dan 50 jaar ervaring op het gebied van professionele klimaatbeheersing en dit stelt ons in staat ook in uitzonderlijke situaties te ageren. Dit treft ook toe op de medische sector en de gezondheidszorg. Onze buitendienst adviseurs hebben decennia ervaring en komen graag vrijblijvend op locatie langs, om in kaart te brengen wat in uw situatie de meest (kost)efficiënte opties zijn. U kunt ons bereiken op 0800 5200 200 of laat ons u terugbellen. Click daarvoor hier.

Geplaatst in tagged,,,,,,

Ventilatie, Verwarming én Koeling voor groot kantoorgebouw

Steeds vaker worden wij bij Andrews Sykes gecontacteerd door bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar advies over goede ventilatie en wat voor mogelijkheden er bestaan voor het inrichten van tijdelijke ventilatie. Dit in verband met het Coronavirus en de alsmaar groeiende indicaties, dat er een direct verband bestaat tussen (goede) ventilatie en de verspreiding van het virus. In een slecht geventileerde ruimte blijven aerosolen, of terwijl, microscopische druppeltjes langer in de lucht hangen en kunnen daarmee zorgen voor een aanzienlijk hoger risico op besmetting. Een goede ventilatie, en zomede, een constante luchtverversing daarentegen, zorgen ervoor dat aerosolen en microdruppeltjes niet in de lucht blijven hangen en er dus sprake kan zijn van minder kans op inademing.

In dit artikel presenteren we een uitdagend, en interessant recent project, waarin wij gevraagd werden een goede luchtverversing te voorzien voor een kantoorgebouw met meerdere etages.

De organisatie in kwestie heeft een callcenter ruimte in een van hun oudere gebouwen. In dit oudere gebouw is sprake van weinig of helemaal geen ventilatie en dus geen luchtverversing. Binnen het gebouw bestaan 2 etages die als trainingscentra fungeren voor het callcenter. Deze trainingsactiviteiten kunnen niet vanuit thuis gedaan kan worden. De organisatie ziet er daarom streng op toe dat de maatregelen nageleefd worden en dat het werk veilig door kan gaan. En dus werden wij ingeschakeld om een plan voor een goede tijdelijke luchtbehandeling te ontwerpen voor deze twee etages.

De eerste grote uitdaging was, dat er geen bestaande ventilatieschachten bestaan. Dit betekent dus dat de lucht van buitenaf via openingen (ramen of deuren) naar binnen moet worden geleid. Maar het belangrijkere aspect is dat de lucht ook weer naar buiten moet worden afgevoerd. Dit betekent dat er ook ramen open moeten worden gezet, waardoor de temperatuur van binnen ook wordt aangedaan. Er is dus behoefte aan zowel ventilatie als ook verwarming om een aangename temperatuur binnen op peil te houden. Daarbovenop heeft de klant al vooruit gepland en al aangegeven dat de installatie ook nog tot minimaal volgende zomer zal blijven staan. Dit betekent dat er ook al aan koeling voor de warme maanden moest worden gedacht.

Om dit realiseren hebben wij een opstelling aangeraden die eruit ziet als volgt. In 2019 hebben wij een nieuwe fan-coil unit (FCU) of terwijl, een luchtbehandelingskast geïntroduceerd — de FCU 50. In combinatie met een chiller én een warmtepomp die zowel gekoeld als verwarmd water gebruikt, kan dus zowel warme als koude lucht verspreid worden binnen het gebouw.

Verwarming, Ventilatie en Koeling d.m.v. FCU 50 en Chiller combinatie

Via de aangesloten leidingsets wordt dan de lucht naar binnen geleid. Om ervoor te zorgen dat het kantoor door de vele leidingen niet te veel op een bouwplaats zou lijken, hebben wij binnen zogenaamde “Air Socks” ingezet. Zie foto’s. Deze Air Socks zijn flexibele slangen die beter op gaan in de omgeving en hebben een neutrale, onopvallende kleur. Dit zorgt voor een algeheel nettere en mooiere look die minder storend en afleidend is.

Dit was een uitdagend project waar wij met veel plezier en trots aan hebben gewerkt. Een goede ventilatie en luchtverversing heeft naar alle indicaties een sterk effect op het verminderen van besmettingen en zorgt ervoor dat mensen hun werk veilig verder kunnen doen. Daar zijn wij erg blij mee en trots op — dat wij bij Andrews Sykes een cruciale bijdrage kunnen leveren aan het gevecht tegen het Coronavirus. En dus zetten we verder in op luchtbehandeling en luchtverversing. We hebben onlangs een nieuwe luchtreiniger gelanceerd — de AC1600 en komen met nog een nieuw apparaat speciaal voor luchtverversing. Daarover binnenkort meer.

U kunt ons graag bellen voor meer informatie over goede ventilatie of luchtverversing onder 0800 5200 200 of laat ons u terugbellen. Clickt u daarvoor hier.

 

 

Geplaatst in tagged,,,,,,

Warm water en verwarming voor militaire basis

Het blijft voor ons altijd een eer onze mannen en vrouwen in de strijdkrachten te kunnen ondersteunen. Andrews Sykes Klimaatverhuur werd gecontacteerd voor het oplossen van een dringend probleem met de bestaande verwarmingsketel in een militaire kazerne. Er was plotseling geen verwarming en geen warm water meer in het verblijf van de soldaten. Een defecte ketel bleek de boosdoener en ons werd gevraagd voor een tijdelijke oplossing.

Bij Andrews Sykes Klimaatverhuur gaan we altijd voor de meest snelle aanpak. Na een kort telefoongesprek is een van onze adviseurs met spoed naar de locatie vertrokken om de situatie te bekijken. Een defecte ketel komen wij vaker tegen en onze adviseur had na de inspectie van het gebouw en de aanwezige leidingen al snel een actieplan klaar liggen.

Om voldoende warm water voor het sanitair en de verwarmingssystemen te leveren werd een mobiel ketelhuis geselecteerd met een capaciteit van 520 kW, welke op een geschikte plek buiten het gebouw werd geplaatst. Voor de brandstof werd gebruik gemaakt van dieselolie, zodat het systeem ook snel kon worden opgestart. Een aardgasaansluiting kost altijd meer tijd.

De eerste stap was de defecte ketel los te koppelen. Vervolgens werden er tijdelijke flensaansluitingen gemaakt waarop wij onze flexibele leidingen konden aansluiten. Dit is op de bovenstaande foto goed te zien.

Na het afvullen en opstarten van de gehuurde CV-ketel stroomde het warme water binnen enkele uren weer het gebouw door en hadden de manschappen weer de beschikking over warm water.

Wilt u ook meer informatie over het huren van een mobiele CV-ketel, bel ons op 0800 5200 200.

Geplaatst in tagged,,,,,,

Warm Water boiler huren bij Andrews Sykes

Andrews Sykes werd recentelijk gecontacteerd om uitkomst te bieden bij een verzorgingstehuis dat momenteel een revisie van de CV-installatie ondergaat. De volledige bestaande warmwaterinstallatie wordt op korte termijn vervangen, vanwege een lek in de tapwater boilerverwarming. In de tussentijd hebben de bewoners natuurlijk wel gewoon behoefte aan toegang tot warm water. Aan ons de opdracht om een tijdelijke oplossing voor warm water mogelijk te maken.

Om dit te realiseren, was de eerste stap een afspraak te maken, om de bestaande installatie, en de locatie, uitgebreid te bekijken om zodoende erachter te komen wat voor capaciteit vereist zal zijn. Na een bezoek op locatie van onze adviseur werd er gekozen voor een compacte maar krachtige KH 100 Ketelhuis.

KH 100 Ketelhuis

De boiler zorgt ervoor dat de bewoners tijdens de verbouwing en aanpassing van de installatie gewoon normaal warm water uit de kraan krijgen. Door het compacte formaat, kon het ketelhuis makkelijk binnen het hekwerk op het terrein geplaatst worden. Via onze autolaadkraan wist de chauffeur het ketelhuis op een geschikte plaats uit zicht te hijsen, alwaar de boiler via leidingsets op het bestaande systeem aangesloten kon worden. Al onze ketelhuizen en boilers kunnen moeiteloos aan bestaande systemen worden aangesloten. En ook de noodzakelijk accessoires zoals leidingwerk en flenzen kan Andrews Sykes uiteraard meeleveren.

Leidingsets dak

Aangezien de toegang tot het bestaande systeem op het dak van de derde verdieping is, moesten de leidingen via de buitenmuur naar het dak gelegd worden. Dit is goed te zien op de tweede foto. Zie hierboven. De houten pellets zorgen ervoor dat de bitumendakbedekking wordt beschermt tegen insmelten, wat lekkage kan veroorzaken—alsmede gezorgd wordt voor een optimale druk met juiste verdeling naar diverse tappunten.

Onze ketelhuizen variëren in capaciteit van 3 kW oplopend tot 1500 kW, waardoor wij voor elke situatie en toepassing de juiste CV-ketel kunnen aanbieden. Alle boilers kunnen ook in serie worden aangesloten waardoor ook een uitbreiding naar multi-megawatt capaciteiten mogelijk is.

Wij voeren, indien gewenst, altijd met plezier een gratis bezichtiging op locatie uit. Op deze manier kunnen wij samen vaststellen wat de meest effectieve en kost-efficiënte oplossing is voor uw specifieke situatie.

Andrews Sykes biedt een groot assortiment boilers op elektriciteit, olie en gas. Dankzij vier strategisch gelegen depots, verspreid over heel Nederland, kunnen wij binnen vier uur overal in het land leveren in geval van calamiteiten. Onze adviseurs staan 24/7 en 365 dagen per jaar tot uw beschikking. U kunt ons bereiken onder 0800 5200 200 of stuur ons hier een terugbelverzoek.

Geplaatst in tagged,,,

Proceskoeling te huur bij Andrews Sykes

De uitgebreide range koudwatermachines van Andrews Sykes Klimaatverhuur is verder uitgebreid en bestaat nu maar liefst uit 15 koelcapaciteiten van 15kW tot 750kW.

Een wereld zonder koel- en aircosystemen is ondenkbaar en veel artikelen zouden zonder niet geproduceerd of bewaard kunnen worden. Proceskoeling is daarin essentieel. Deze complexe vorm wordt toegepast bij vele industriële processen in de verwerking van zuivel en dranken, voedingsmiddelen, geneesmiddelen en ook in de (petro)chemische en kunststoffenindustrie. Door een nauwkeurige regeling van de temperatuur kunnen processen tijdens de fabricage en bewaring worden verbeterd en de juiste kwaliteit van de producten worden gegarandeerd.

In de zuivel- en drankenindustrie dienen de vloeistoffen te worden bewaard in koeltanks en worden bepaalde onderdelen in het productieproces van koeling voorzien. Zo gebruiken bierbrouwerijen gekoeld water om het gistingsproces te optimaliseren. Bij de voedingsmiddelenindustrie zijn de toepassingen zeer divers. Productielijnen en opslag vereisen vaak temperaturen variërend van -5 °C tot + 15 °C. Maar ook nog lagere vriestemperaturen zijn geen uitzondering in koel- en vrieshuizen. Ook bij de verwerking, verpakking en opslag van medicijnen is klimaatbeheersing essentieel. De temperatuur dient perfect te worden afgestemd op het product en ook de relatieve luchtvochtigheid speelt daarin een cruciale rol. In de kunststofverwerkende industrie wordt proceskoeling toegepast om de matrijzen gelijkmatig te koelen, zodat de producten die via het zogenaamde spuitgieten in de matrijzen tot stand komen in korte cycli kunnen worden gerealiseerd. In de chemische en petrochemische industrie worden in het gehele fabricageproces op verschillende manieren koeling ingezet. Laboratoria en testfaciliteiten maken op hun eigen wijze gebruik van koeling, zowel procesmatig of als ruimtekoeling. Bij de raffinage en productie van halffabricaten of eindproducten is koeling eveneens een onmisbare schakel.

Andrews Sykes Klimaatverhuur beschikt over een uitgebreide range koudwaterchillers, airhandlers, pompen, warmtewisselaars en accessoires om in deze sectoren de helpende hand te bieden als bestaande installaties in storing zijn of tekortschieten in capaciteit. Ook bij een geplande vervanging van een koelsysteem is een chiller huren bij Andrews Sykes een uitkomst om tijdelijk deze periode te overbruggen. Voor het koelen van vloeistoffen binnen een fabricageproces beschikt Andrews Sykes over speciale platenwarmtewisselaars waarmee het gekoelde water van de chiller gescheiden blijft van het proceswater. Bij lage bedrijfstemperaturen wordt het koelwater gemengd met glycol om bevriezing te voorkomen.

Een team van experts staat klaar om gratis persoonlijk advies op uw bedrijfslocatie te verstrekken en te helpen met de best mogelijke opstelling. Zo bent u verzekerd van de meest effectieve en voordeligste oplossing voor uw probleem. Klik hier voor meer informatie of bel naar 0800-5200 200.

Geplaatst in tagged,,,,

Productiecapaciteit in veiligheid gebracht en gewaarborgd met tijdelijke noodkoeling

Recentelijk heeft Andrews Sykes van een landelijk werkende installateur, waarmee wij een langdurige en zeer betrouwbare samenwerking hebben opgebouwd, de volgende uitdagende opdracht gekregen. Het bestaande 140 kW gebouw-gebonden koelingssysteem van de eindgebruiker is onverwachts onherstelbaar defect geraakt. De complete koeling voor het zeer hoogwaardige productieproces kwam hierbij volledig stil te liggen.

Wij werden gevraagd voor een spoedlevering ter vervanging van een defecte Chiller. Meteen wordt na een kort telefonisch interview met installateur alles in goede banen geleid. Zoals het vrijmaken van eigen monteurs, transportenheden, inhuren kraan en ontruimingsplan bij hijswerkzaamheden door eindgebruiker geëist. Ondertussen is onze buitendienstadviseur onderweg om een werkopname op locatie te doen, zodat er geen stagnatie ontstaat. Feitelijk was de defecte koelmachine in de afgelopen jaren onvoldoende toereikend in capaciteit geworden. Daarvoor hebben wij een grotere koelcapaciteit ingezet door middel van onze betrouwbare FC 600 200 kW Chiller.

Een FC 600 200 Chiller

Bij schouwing op locatie blijkt dat het de bestaande dakopbouw waar de machine op moest komen te staan, wel toereikend is voor het te dragen gewicht, maar een (te) smalle basis heeft voor onze noodkoeling. Hierdoor moet er voor de veiligheid, ondanks de tijdsdruk, een simpele maar adequate oplossing komen. Deze is gevonden in samenwerking met en geleverd door de installateur op locatie. Gekozen is voor het plaatsen van gegalvaniseerde extra stalenprofielen op en door ons Chiller frame, die een stevige verbinding met de stalen dakopbouw mogelijk maakte. Door deze oplossing en met speciale rubbers is ervoor gezorgd dat de constructie zo dus veilig en trillingvrij geplaatst is. Ook zijn de bliksemafleiders opnieuw geplaatst en aangesloten zodat ook dit geen veiligheidsrisico kan vormen.

Geplaatst in tagged,,,

Toename van hittegolven en de gevolgen voor onze samenleving en bedrijven

Nederland krijgt sinds een aantal jaren steeds vaker te maken met extreme hittegolven. En niet alleen de intensiteit maar ook de frequentie, lijken, net zoals het kwik, gestaag te stijgen. In 2019 was er sprake van maar liefst drie extreme hittegolven en een recordmeting van 40,7 °C — de hoogste temperatuur die in minimaal 3 eeuwen is geregistreerd. Het was achtereenvolgens het zesde warme jaar op rij.

Als het oudste verhuurbedrijf van klimaatapparatuur in Nederland, is het Andrews Sykes niet ontgaan hoe deze hogere temperaturen zich met name in de afgelopen 10 jaar verder hebben ontwikkeld. De vraag naar airconditioning voor thuis en op kantoor is explosief gestegen. En de vraag naar professionele koeling voor IT-ruimtes, productie en opslag namen met gelijke tred toe.

 

Hoge temperaturen en in het bijzonder hittegolven veroorzaken nieuwe problemen en stellen de installatiebedrijven voor grote uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan verouderde koelinstallaties die de benodigde koelcapaciteit niet meer kunnen leveren. Met name in kritische werkomstandigheden, zoals IT en Telefonie of in fabrieken veroorzaakt uitval van de koeling veel schade. En storingen komen nu eenmaal altijd onverwachts. Adequaat en snel reageren is op dat moment noodzakelijk.

Maar ook plekken waar het desastreus kan zijn voor mensen — zoals bijvoorbeeld in de zorg en medische sector. Ouderen, gehandicapten of mensen met een zwakke gezondheid zijn vaak extra kwetsbaar, vooral voor extreme hitte waarbij uitdrogingsverschijnselen op de loer liggen. En zeker recentelijk door Covid-19 zijn er bijkomende risico’s voor de zorgmedewerkers in hun beschermende kleding. Ook kinderdagverblijven, crèches en scholen zijn plekken waar hittegolven het verblijf voor medewerkers en kinderen er niet beter op maken.

Als één van de marktleiders op het gebied van airconditioning en koeling zien wij het als onze missie om snel voor de nodige verkoeling te zorgen als mensen of machines oververhit dreigen te geraken. Om onze reputatie waar te maken tijdens een hittegolf is zeker geen eenvoudige opgave.  De telefoon staat roodgloeiend en onze mailboxen lopen over. Vanuit onze 4 magazijnen in Bleiswijk, Amsterdam, Hoogeveen en Oirschot worden tijdens een hittegolf dagelijks honderden airco’s en koelmachines uitgeleverd over Nederland, die ook allemaal op hun plaats moeten worden gezet en geïnstalleerd. De commerciële afdelingen, de monteurs en chauffeurs draaien overuren om te zorgen dat onze klanten snel worden geholpen.  En deze inspanningen moeten dan geleverd worden onder de tropische omstandigheden van die hittegolf.

Met trots verhuren wij al ruim 50 jaar en begrijpen de impact van extreme hitte op u en uw bedrijf. We hebben er binnen onze organisatie dan ook hard aan gewerkt om de beste ondersteuning te kunnen bieden tijdens deze grillen van ons klimaat. Een essentieel deel daarvan is dat wij 24/7, 365 dagen in het jaar beschikbaar zijn. Bovendien beschikken wij over een zeer grote voorraad en investeren we continue in de nieuwste en beste apparatuur. We hebben 6 strategisch gelegen locaties in de hele Benelux en leveren zonodig binnen 4 uur! Met eigen transport en monteurs.

Ook bij de volgende hittegolf zijn wij vastberaden uw probleem snel en kundig op te lossen, zolang de voorraad strekt. U kunt ons dag en nacht bereiken onder 0800 5200 200 om met één van onze specialisten te spreken, of vul hier een contactformulier in.

Geplaatst in tagged,,,,,,,,,

Noodkoeling huren voor hoogwaardige medische apparatuur

Andrews Sykes kreeg recentelijk een opdracht om te assisteren in een bijzondere noodsituatie. Er was dringend en rap een aanzienlijke hoeveelheid koeling nodig voor een opslagplaats voor kostbare medische apparatuur. De bestaande 240 kW koelmachine was niet meer toereikend en er moest zo snel mogelijk meer capaciteit op locatie komen.

De koeling was bestemd voor een opslagplaats voor MRI-machines — krachtige medische scanapparatuur. Een MRI is een machine die het mogelijk maakt het complete menselijke lichaam te scannen, om zo een beeld te krijgen van o.a. intern weefsel, organen en/of spieren. Het zijn complexe machines — uitgerust met geïntegreerde cryo-koeling die de juiste omgang en onderhoud vereisen.

Ook wanneer MRI-scanners opgeslagen, en dus niet in gebruik zijn, vereist elke individuele machine een koelvermogen van ± 7 kW. De machines moeten ook buiten gebruik gekoeld worden, omdat een van de belangrijkste componenten, vloeibaar helium, zonder voldoende koeling niet meer gecondenseerd wordt en dus weer een gasvorm aanneemt. Dit heliumgas wordt dan via een ventiel afgeblazen om overdruk tegen te gaan. Vloeibaar helium is een extreem duur element. De verdamping van kostbaar helium van ± 50 MRI machines zou catastrofaal zijn.

Het was een project dat veel verantwoordelijkheid vereiste en waar snel geschakeld moest kunnen worden. Andrews Sykes heeft het voordeel dat het al decennia ervaring heeft met projecten in de medische sector. De expertise die wij in de laatste 50 jaar hebben opgebouwd, maakt het ons mogelijk dit soort complexe en uitdagende projecten aan te kunnen gaan.

In totaal hebben we voor 375 kW vermogen aan koeling geïnstalleerd. Met een planning op maat en via een speciaal leidingnetwerk, kon de noodzakelijke 7kW koeling per MRI-machine worden gerealiseerd. Door onze 24/7 service zijn wij ook buiten kantoortijd bereikbaar voor storingen, een geruststellend feit.

Benieuwd wat wij allemaal kunnen betekenen voor de medische sector? Click hier of bel gratis met een van onze specialisten via 0800 5200 200.

Geplaatst in tagged,,,,,,,

Buitenluchtventilatie beperkt verspreiding Corona virus bij airconditioning

Sinds de uitbraak van het Coronavirus is er inmiddels veel gezegd en geschreven over de mogelijke invloed van airco-systemen op de verspreiding van onzichtbare, minuscuul kleine druppeltjes virus in de lucht, de zogenaamde aerosolen. Nu de meeste mensen weer naar kantoor terugkeren, de zomer aanbreekt en airco’s dus weer volop gaan draaien, stellen we ons terecht de vraag of we ons hierover zorgen moeten maken.

Uiteraard vallen de meeste druppels bij het niezen en hoesten direct op de grond, omdat ze te zwaar zijn om te blijven zweven. De minimale afstand van 1.5 meter is hierop ook bepaald. De kleinere aerosolen kunnen wel blijven zweven en theoretisch door een airconditioner in een slecht geventileerde ruimte worden aangezogen en weer uitgeblazen richting iemand, die zich direct in de luchtstroom van de airconditioner bevindt. Onbekend is hoe lang in de lucht hangende coronavirussen besmettelijk blijven en we weten ook niet wat het rondblazen ervan voor effect heeft. Deskundigen achten de kans op een besmettelijke verspreiding van het virus via de airconditioning zeer klein. Het bewijs daarvoor zijn de bekende griepgolven waarin we geen toename van griepklachten door de airco of een luchtbehandelingssysteem zien. Feitelijk is er dus geen reden voor paniek. Natuurlijk begint alles bij een goede preventie om mensen met een virus besmetting of symptomen te weren uit geconditioneerde ruimtes.

HPAC90 90kW met 15.000 m3/h verse lucht toevoer

De Rehva, de Europese overkoepelende organisatie van fabrikanten van verwarming, ventilatie en airconditioning heeft inmiddels wel een pakket richtlijnen opgesteld, die zich laten samenvatten als meer en beter ventileren. Dus zoveel mogelijke nieuwe verse buitenlucht aanvoeren in plaats van de gefilterde lucht binnen te hergebruiken (recirculatie).

Het openen van ramen is natuurlijk de simpelste oplossing om aanvoer van buitenlucht te garanderen. Maar dit is niet in alle moderne gebouwen mogelijk, waar de ramen vaak zelfs niet open kunnen of dit niet gewenst is. Veelal is dan centrale afzuiging aanwezig, maar er zijn nog genoeg kantoren en werkruimtes waar helemaal niet wordt geventileerd. Een tafelventilator of een binnenunit van een splitairco circuleren de lucht alleen zonder deze te verversen.

In het Bouwbesluit staat vermeld, dat per persoon een minimale luchtverversing wordt aanbevolen van 25 m3/u. Nu extra ventileren wordt aanbevolen is het advies om dit te verhogen en de lucht in een ruimte per persoon te verversen met 36 tot 54 m3/uur per persoon. Ook is het belangrijk de luchtverversing 24 uur per dag in werking te houden of minimaal 2 uur voor het betreden van een gebouw aan te zetten.

Andrews Sykes Klimaatverhuur beschikt over meerdere oplossingen om zowel te koelen als te ventileren met buitenlucht. Voor grotere ruimtes verhuren we onze HPAC range bestaande uit monobloc rooftop airconditioners, die leverbaar zijn in 4 capaciteiten: 14kW ( 1.600m3/u), 30kW ( 5.900m3/u), 45kW ( 7.500m3/u) en 90kW (15.000m3/u). Deze units zijn stekkerklaar en kunnen zowel buiten als binnen worden opgesteld. Met een flexibele luchtslang of een vast kanaal zo u wilt, wordt op overdruk koele lucht in het gebouw geblazen. De ingeblazen lucht wordt via filters gereinigd en verlaat het gebouw via alle openingen en kieren in het gebouw en garandeert zo een continue verversing.

HPAC45 45kW met 7.500m3/u verse lucht toevoer

Naast de HPAC-serie beschikt Andrews Sykes Klimaatverhuur ook over een uitbereide range fancoilunits en LBK’s, die aangesloten op een koudwatermachine of chiller multi-inzetbaar zijn. De capaciteiten variëren van 50kW ( 11.500m3/u), 150kW ( 20.000m3/u), 200kW (18.000m3/u) en 300kW ( 35.000m3/u). Vaak wordt de chiller meegehuurd, maar soms wordt de luchtbehandelingskast ook aangesloten op de al aanwezige chiller van de klant. Met deze combinaties is een zeer grote koelcapaciteit te realiseren, zodat grote fabriekshallen en opslagmagazijnen tezelfdertijd kunnen worden gekoeld en geventileerd.

FC600 chillers van elk 200kW en 4 FCU150S2 fancoils met 80.000 m3/u verse lucht toevoer

Voor kleinere ruimtes, zoals kantoren, verzorgingstehuizen, kinderdagverblijven, praktijkruimtes, vergaderruimtes zijn de monobloc portable airconditioners een passende oplossing. Bij deze compacte airco’s wordt de warme condensorlucht afgevoerd met een flexibele luchttransportslang welke uit een op een kier gezet raam wordt gehangen. Op deze wijze wordt enerzijds lucht uit de gekoelde ruimte afgezogen en anderzijds via het geopende raam verse buitenlucht toegevoerd. Aangezien de ruimtes waarin deze compacte airco’s worden ingezet over het algemeen van kleine afmetingen zijn en dus ook weinig personen per m2 huisvesten, is de luchtverversing op deze wijze meestal ruim voldoende om aan de norm van 36-54 m3/u per persoon te voldoen.

Polar Wind 4kW met afvoerslang en afzuigvolume 620m3/u

Andrews Sykes Klimaatverhuur is natuurlijk vooral bekend van de verhuur van de populaire airco’s zoals de PAC22 en PAC60. Deze zogenaamde splitairco’s hebben standaard geen slangaansluitingen en kunnen ook niet in de buitenlucht worden opgesteld. De binnenunit wordt in de te koelen ruimte geplaatst en met een flexibele ontkoppelbare leidingset aangesloten op een buitenunit, die de warmte afvoert. Het is dus juist dat splitairco’s altijd op recirculatie draaien en dus geen verse lucht aanvoeren.

De splitairco’s van Andrews Sykes kunnen eventueel wel in een aangrenzende ruimte buiten een te koelen ruimte worden opgesteld en de gekoelde lucht met geïsoleerde flexibele luchtslangen naar binnen blazen. Mits deze aangrenzende ruimte goed geventileerd is, kan dit in sommige situaties ook een optie zijn om de lucht te verversen.

4 PAC 60S3 van elk 17kW met 8.000m3/u verse lucht toevoer

Staat de airco echter in de ruimte zelf, dan kan altijd extra worden geventileerd door één of meerdere ramen te openen. Zelfs elke 15 minuten op een heel uur de ramen openen geeft een bijkomend ventilatie-effect en is altijd beter dan helemaal niet ventileren.

Verder is het ook mogelijk één of meer kanaalventilatoren bij te plaatsen die verse buitenlucht via een luchtslang naar binnen blazen.  Deze ventilatoren kunnen desgewenst uit het zicht boven het verlaagde plafond worden geplaatst, werken geruisloos en vragen niet meer dan een opening van ø 10 of 15 cm voor de flexibele luchtslang.

Voor meer informatie over deze toepassingen of een advies door één van onze deskundige adviseurs op uw bedrijfslocatie kunt u ons bellen op 0800-5200200 of klik hier voor een aanvraagformulier.

Geplaatst in tagged,,,,,