Ventilatie, Verwarming én Koeling voor groot kantoorgebouw

Steeds vaker worden wij bij Andrews Sykes gecontacteerd door bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar advies over goede ventilatie en wat voor mogelijkheden er bestaan voor het inrichten van tijdelijke ventilatie. Dit in verband met het Coronavirus en de alsmaar groeiende indicaties, dat er een direct verband bestaat tussen (goede) ventilatie en de verspreiding van het virus. In een slecht geventileerde ruimte blijven aerosolen, of terwijl, microscopische druppeltjes langer in de lucht hangen en kunnen daarmee zorgen voor een aanzienlijk hoger risico op besmetting. Een goede ventilatie, en zomede, een constante luchtverversing daarentegen, zorgen ervoor dat aerosolen en microdruppeltjes niet in de lucht blijven hangen en er dus sprake kan zijn van minder kans op inademing.

In dit artikel presenteren we een uitdagend, en interessant recent project, waarin wij gevraagd werden een goede luchtverversing te voorzien voor een kantoorgebouw met meerdere etages.

De organisatie in kwestie heeft een callcenter ruimte in een van hun oudere gebouwen. In dit oudere gebouw is sprake van weinig of helemaal geen ventilatie en dus geen luchtverversing. Binnen het gebouw bestaan 2 etages die als trainingscentra fungeren voor het callcenter. Deze trainingsactiviteiten kunnen niet vanuit thuis gedaan kan worden. De organisatie ziet er daarom streng op toe dat de maatregelen nageleefd worden en dat het werk veilig door kan gaan. En dus werden wij ingeschakeld om een plan voor een goede tijdelijke luchtbehandeling te ontwerpen voor deze twee etages.

De eerste grote uitdaging was, dat er geen bestaande ventilatieschachten bestaan. Dit betekent dus dat de lucht van buitenaf via openingen (ramen of deuren) naar binnen moet worden geleid. Maar het belangrijkere aspect is dat de lucht ook weer naar buiten moet worden afgevoerd. Dit betekent dat er ook ramen open moeten worden gezet, waardoor de temperatuur van binnen ook wordt aangedaan. Er is dus behoefte aan zowel ventilatie als ook verwarming om een aangename temperatuur binnen op peil te houden. Daarbovenop heeft de klant al vooruit gepland en al aangegeven dat de installatie ook nog tot minimaal volgende zomer zal blijven staan. Dit betekent dat er ook al aan koeling voor de warme maanden moest worden gedacht.

Om dit realiseren hebben wij een opstelling aangeraden die eruit ziet als volgt. In 2019 hebben wij een nieuwe fan-coil unit (FCU) of terwijl, een luchtbehandelingskast geïntroduceerd — de FCU 50. In combinatie met een chiller én een warmtepomp die zowel gekoeld als verwarmd water gebruikt, kan dus zowel warme als koude lucht verspreid worden binnen het gebouw.

Verwarming, Ventilatie en Koeling d.m.v. FCU 50 en Chiller combinatie

Via de aangesloten leidingsets wordt dan de lucht naar binnen geleid. Om ervoor te zorgen dat het kantoor door de vele leidingen niet te veel op een bouwplaats zou lijken, hebben wij binnen zogenaamde “Air Socks” ingezet. Zie foto’s. Deze Air Socks zijn flexibele slangen die beter op gaan in de omgeving en hebben een neutrale, onopvallende kleur. Dit zorgt voor een algeheel nettere en mooiere look die minder storend en afleidend is.

Dit was een uitdagend project waar wij met veel plezier en trots aan hebben gewerkt. Een goede ventilatie en luchtverversing heeft naar alle indicaties een sterk effect op het verminderen van besmettingen en zorgt ervoor dat mensen hun werk veilig verder kunnen doen. Daar zijn wij erg blij mee en trots op — dat wij bij Andrews Sykes een cruciale bijdrage kunnen leveren aan het gevecht tegen het Coronavirus. En dus zetten we verder in op luchtbehandeling en luchtverversing. We hebben onlangs een nieuwe luchtreiniger gelanceerd — de AC1600 en komen met nog een nieuw apparaat speciaal voor luchtverversing. Daarover binnenkort meer.

U kunt ons graag bellen voor meer informatie over goede ventilatie of luchtverversing onder 0800 5200 200 of laat ons u terugbellen. Clickt u daarvoor hier.